категорії: стаття інтерв'ю

DVA: Робимо звук ніби нас п'ятеро

теґи: два

Гурт DVAЧеський експериментальний дует DVA відправився в свій другий тур Україною. 28 жовтня музиканти відіграють великий концерт у київському клубі "Crystal Hall". Ми поспілкувалися з Яном Краточвіловим, одним з учасників проекту, про обшуки на кордоні. пошуки наркотиків, музику до комп'ютерної гри та круту чеську музику.

Перший тур по Україні вам настільки сподобався, що вирішили приоїхатись ще раз менш ніж за рік?
Так,нам сподобалось, це було в грудні 2010 року. Коли наш український промоутер написав, що є можливість зробити другий тур, ми одразу погодились. Це цікаво для нас.

Не відлякували деякі обставитни, була якась історія, що вас довго обшукували на кордоні?
Коли ми їхали сюди й були на кордоні міжУкраїною та Румунією, температура була мінус 15 градусів. 4 чи 5 годин нас обшукували прикордонники, вони передивилися все. Всі інструменти які були в нас. На кордонах такий стереотип, що в Чехії можна легально купити марихуану, або навіть героїн, але це неправда. Вони нам сказали, що в Чехії це можна придбати, отже ми точно маємо при собі марихуану і ще багато інших наркотиків. Але не знайшли. Вони не були агресивними, лише дуже повільними. Це було навіть кумедно.

Потім ми були влітку в Україні, грали на фестивалі «Арт Поле», тоді ми їхали в Словаччину. Там була ще більша проблема з словацькими прикордонниками, ніж до того з українськими.

Яка програма цього туру, адже з часу минулого, ви не видавали нових записів?
Ми граємо пісні зі старих і останнього альбому. Програму трохи змінили, останній рік ми концертували, тому не зробили нових пісень. Ми просто грамо старі пісні, які до цього рідко виконували на концертах.
Зараз ми працюємо над музикою до комп’ютерної гри "Botanicula", почали ще у лютому. Роботи дуже багато.

Гурт DVAХто створює відео на ваших виступах, звідки ця ідея виникла?
Це почалося ще в 2007-му році. Я працював у клубі і одна моя колега побачила таке на концерті канадійського музиканта. Вона бачила нашу подругу на тому концерті. Ми їй запропонували зробити нам таке ж, в результаті вона погодилась. Потім вже інші подруги робили. Один рік тому одна з них, Marketa Lisa, сказала, що хоче вдосконалити технологію цих відео і зараз вона є нашим VJ-єм.

Ви з самого початку намагалися грати ні на що не схожу музику? Можливо були якісь орієнтири в минулому?

Складно відповісти. Ми почали грати разом в 2000-му році, тоді це був театральний коллектив. Це був ляльковий театр. Було багато музичних гуртів, але ми грали лише акустично, не використовували електроніку. Нас було 10 і кожен по трохи грав на чомусь. В 2005-му дехто з цього театру пішов, деякі поїхали в Прагу, деякі в Скандинавію. Ми залишились вдвох у нашому місті Hradec Kralove. Думали як можна було зробити звук великого гурту вдвох. Ми придбали семплер і почали його використовувати. З електронними інструментами було можливо зробити звук ніби нас п'ятеро.

Вам вистачає звуку двох, ніколи не думали розширюватись?
Не думали, бо наша назва DVA. Деякі люди підходять після концертів і питають про це. Інколи це буває кумедно, кажуть чи не хочемо ми додати барабанів, бо це було б значно крутіше. Коли ми питаємо чи грає він на якомусь інструменті, то чуємо, що на барабанах.

Гурт DVAЯк ви вкладаєте сенс у слова яких насправді не існує?

Спочатку музика, потім шукаємо слова які до неї пасуватимуть. Це частково імпровізація. Наприклад ми хотіли зробити псевдо-естонську пісню, ми послухали їхнє інтернет-радіо. Там було радіо-шоу про естонський хіп-хоп. Ми брали деякі слова і вставляли в цю пісню, але значення цих слів ми не знаємо. Можливо колись дізнаємось, якщо заграємо в Естонії.

Можливо з’являться українські слова в піснях?

Для цього нам спочатку потрібно буде вигадати фіктивну українську мову, але це було не складно, зараз я з вами говорю фіктивною російською мовою.

Рік тому ви говорили, що нічого не знаєте про українську культуру.  Можливо вже дізналися щось цікаве?
Ми були на концертах двох українських гуртів, це Zapaska та ДахаБраха. Тепер ми фанати, нам дуже подобається. Також нам подобається проект Zavoloka.

А які ще чеські гурти, окрім DVA, мають почути українці?
Це Midi Lidi – elektroavant pop, Otk – інді гурти, але вони починали з хардкору, Traband – балканська музика з дуже красивими словами.

DVA у Києві