категорії: стаття інтерв'ю

Інтерв’ю з гуртом Vacuum

теґи: Vacuum, Київський планетарій

Vacuum

24 червня під зірками планетарію в Києві виступить шведський гурт Vacuum.

Про подробиці сьогоднішнього концерту, ставлення гурту до фанів, а також їхнє враження від України, ви можете прочитати в нашому інтерв’ю з фронтменом колективу Vacuum Маттіасом Ліндблумом та піаністом Міхаелем Зланабітнінгом.

Ви планували сьогоднішній концерт знімати для вашого DVD, але вирішили цього не робити. Чому?
Маттіас: Так. Тому, що через приміщення ми не можемо це зробити, це неможливо. Ми хотіли зробити дещо спеціально, але не змогли. Тому нам потрібно знайти кращу локацію для зйомок, щоб зняти шоу. Ми зробимо це в майбутньому.

Ви ще не вирішили де це буде?

Маттіас:  Ні, нажаль, ні.

Як ви створювали сетліст для сьогоднішнього концерту?

Маттіас: Це завжди комбінація різних речей. Є деякі пісні, які ти маєш зіграти. Також цього разу я хотів взяти Мішеля, щоб він зіграв акустичні партії, які ми разом записували для Vacuum. Але це також трохи залежить від мого голосу, наскільки багато я можу заспівати. Тому що пісні дуже вимогливі, багато з них. Тому я маю трохи подумати про мій голос, поберегти його. І це просто комбінація різних факторів.

Vacuum

Що можна очікувати фанам від сьогоднішнього концерту? Чи будуть під час шоу якісь цікаві моменти?

Маттіас: Я сподіваюсь, як я завжди кажу, що буде гарний зв'язок з аудиторією. Це буде гарний момент.

Міхаель: Було так скажено, коли ми грали в Петербурзі. Я пам’ятаю момент на сцені, коли ми грали «The Ocean», це була нова пісня, яку ми грали дійсно вперше. І люди були здатні співати її напам’ять.

Маттіас: Так.

Міхаель (до Маттіаса): І ти підійшов до мікрофона, я пам’ятаю. І це було так скажено, тому що пісня була абсолютно нова. І це показує, як вони зв’язані з музикою.

Маттіас: Так це було вражаюче.

Ви казали, що вам наколи не набридне виконувати пісню «I Breath». Чи є такі пісні, які ви вже втомились грати на концертах?
Маттіас: Ні. Я пишаюсь усім, що ми зробили. Я думаю, це жахливо мати пісні, якими ти не пишаєшся. Тому я не маю проблем з жодною піснею Vacuum, які ми виконуємо.

Ви були в Україні багато років тому. Зараз ви помітили якісь зміни?
Маттіас: Так. Я не знаю які саме, якась інша енергетика. Але я думаю, так у всьому світі. Я думаю, це дуже привітне місто (про Київ), принаймні з того, що я бачив. Просто гарна енергія, у вас багато дерев, природа, вода. Раніше було теж добре, але зараз якось інакше.

Vacuum

Краще чи гірше?
Маттіас: Мабуть, краще.

Міхаель, ви вперше в Україні, які враження?
Міхаель: Це цікаво. Я з Австрії, живу в Німеччині, Гамбурзі. І ми були націлені більше на західні міста та країни, ніж на східні, звісно через комунізм. Але те, що я усвідомив зараз, що ці міста настільки класні, настільки гарні і настільки відкриті. Це те про що Маттіас казав, ти відчуваєш, що люди чекають та встановлюють зв'язок з іншими частинами світу. І це так класно. Я б із задоволенням повернувся скоро, точно.


Ви організовуєте зустрічі з фанами. Чому ви це робите?

Маттіас: Тому що ми завжди це робимо. Існує дуже гарний сильний зв’язок. Вони подорожують, навіть з Сибіру приїжджають. І це дивовижно. І якби я не міг провести 10 хвилин і сказати «дякую, що приїхали з Сибіру», я був би дурнем, розумієте. Ви знаєте, є група людей, які завжди підтримують нас, вона стають друзями між собою, це так гарно. Ми завжди зустрічаємось з фанами, сідаємо на кілька хвилин, спілкуємось.


Були якісь дивні ситуації під час таких зустрічей?
Маттіас: Ні, вони завжди дуже ввічливі, дуже милі.

Учора ви були на кількох українських канал. Вам подобається відвідувати телешоу?
Маттіас: Так. Я думаю, це кумедно, коли є гарні запитання. Тому що це зустрічі з людьми, які завжди цікаві.

Міхаель: На телебаченні завжди є цікаві персонажі.

Маттіас: Як жаба?

Міхаель: Як жаба, двоє клоунів, двадцять жінок.

Маттіас: Жінки. Ми були сьогодні на жіночому ток-шоу, яке було дуже цікавим.

Vacuum

Чому ви там були?

Маттіас: Я не знаю. Чому б ні? Але ми гарно провели час.

Ваш фотосайт має назву Illuminati Arts, чи повязано це з темою таємного товариства Illuminati?

Маттіас: Знаєте, для мене це лише світло, мистецтво ілюмінації. Коли ти ставиш слово arts після Illuminati, це означає мистецтво світла. Я не думав про товариство Illuminati, коли вигадував, моя компанія має назву Illuminati Arts.

Чому ви займаєтесь фотографією?

Маттіас: Чи гарний спосіб виразити себе. Мені потрібно більше речей робити, коли я не займаюсь створенням музики, мені потрібно щось робити. Я завжди намагаюсь, щось створювати.


Я чула, ви збираєтесь видати книгу, розкажіть про неї.
Маттіас: Так, я планую написати книгу і сподіваюсь це станеться.

 
Ви вже почали її писати? Про що вона буде?
Маттіас: Так, я почав. Вона буде, знаєте, про Vacuum, життя та любов, а також про мистецтво.

 
Тобто вся книжка буде присвячена групі?
Маттіас: Так.

У дитинстві ви уявляли себе барабанщиком?
Маттіас: Я не уявляв, я був барабанщиком. Я почав грати на барабанах, коли мені було 6 років, і продовжував до 20 років. Мені подобалось це, я трохи сумую за цим інколи. Але думаю, я кращий співак, ніж барабанщик.

На початку гурту було більше пісень про геополітику та релігію. Зараз більше композицій про кохання. На які теми Вам подобається створювати пісні?
Маттіас: Багато тем. Але кохання поєднується з усім і я думаю це найважливіша річ у світі. Просто так склалось, це те, про що я хочу писати. Це не просто пісні про кохання, не так, щоб співалось «I love you». Це про відкриття, зв’язки між двома людьми і світом. І в багатьох випадках це пов’язано з коханням, так чи інакше. Тому я не пишу просто пісень про кохання, це не те, що я роблю.

Ви багато часу проводите створюючи музику, перебуваючи в турах, вам подобається таке життя? У вас вистачає часу на родину та друзів?

Міхаель: На перше питання я відповім: «так». І друга відповідь: «так». Я можу поєднувати це разом і це моє життя. Я люблю його.

Маттіас: Я теж. Життя в мистецтві.

Vacuum

Автор фото з Борисполя: Сергій Щелкунов.