категорії: новина

Фестиваль Свірж зірвано! (додане пояснення від організаторів)

теґи: Свірж, фестиваль

Свірж зірваноЯк інформує видання ZAXID.NET, 1 серпня, у другий день проведення фестивалю "Свірж", ще в обід техніки почали розбирати головну сцену. О 17.00, коли мав розпочатися концерт, директор компанії "Артмакс інжиніринг" Богдан Зінько заявив журналістам, що сьогодні і завтра сцени, змонтовані їхньою компанією, працювати не будуть.

"Все зводиться до нефаховості організаторів. Вони проплатили артистам і нам перші внески за договорами. У договорах була прописана поетапність проплат. Однак все відтягувалося до 31 липня, ні вчора, ні сьогодні зранку грошей нам не заплатили", – зазначив Б.Зінько.

Він додав: "Ми не причина зриву фестивалю, а наслідок, бо артисти не виступатимуть, їм не заплатили".

Б.Зінько повідомив, що за попередніми підрахунками, його фірма зазнала 700 тис. грн. збитків.Свірж фестивалить!

На його думку, серед причин невдачі – завищені сподівання організаторів щодо кількості відвідувачів: реально продано 5 тисяч квитків, в той час як попередньо планувалося 50 тисяч відвідувачів фесту.

Cьогодні і завтра на фольк-сцені виступатимуть лише ті гурти, які погодяться на зміну місця виступу і те, що вони залишаться без гонорару. Серед них може бути молдовська зірка Євробачення «Здоб ши Здуб», українські AtmAsfera, Mad Heads XL, Юркеш, Esthetic Education, Воплі Відоплясова, американський The Klezmatics, французький Speed Caravan, чеський Cankisou та кілька десятків інших гуртів.

Вчора вже безкоштовно встигли висупити "От Вінта" та "Гуцул Каліпсо". Заплатили за виступ лише Ніно Катамадзе.

Нагадаємо, фестиваль організовував продюсерський центр "Габрі".

Нам вдалося зв'язатися з учасником та менеджером гурту Фліт Ігорем Озарком: "Ми вже приїхали додому до Франківська, нам невідомо чому так сталось, реклама була хороша. Гонорар нам не заплатили, незважаючи на підписаний контракт, не знаю чи він взагалі нам якось допоможе, щодо інформації про втечу організаторів можу зазначити те, що вранці ми їх ще бачили". Також на запитання про можливість безкоштовного виступу Фліта Ігор додав: "Ми не будема так грати, пояснювати це рішення я не буду".

Вночі 2 серпня клавішник гурту Esthetic Education Дмитро Шуров написав у своєму блозі наступне: "Всім привіт з романтичного Львову. Звичайно, всі дуже стурбовані денною поїздкою на Свірж. Багато цікавої публіки, сотні наметів, але ... Основні сцени демонтуються, хедлайнери не виступили, немає ніяких гарантій з боку організаторів. Чи зіграють ЕЕ 2-го серпня? Чесно кажучи, не знаю. У будь-якому випадку, коли-небудь в Україні буде класний, масштабний фестиваль. Але точно не цього року. Чорт!"

Але судячи з усього мабуть нічого вже не відбудеться, намети розбираються, люди повертаються до Львову та намагаються змінити квитки на потяги.

 

Додано по завершенні фестувалю:

Офіційне пояснення невдачі фестивалю Свірж-2009

Розуміючи всю відповідальність за зіпсований настрій та змарновані сподівання відвідувачів, організатори фестивалю «Свірж» вважають за потрібне надати офіційні пояснення тому, що сталося. Річ у тім, що свої фінансові зобов’зання фестиваль розраховував з огляду на 30 тис. відвідувачів протягом усього фестивалю. В дійсності ж протягом перших двох днів відкритої реєстрації відвідувачів приїхало на порядок менше, близько 4-5 тисяч, а 1 серпня гостей прибувало ще менше. Через недоліки організації робота та охорона реєстрації не була налагоджена добре. Нам відомо про наявність випадків несанкціонованого продажу пропускних браслетів і втрати коштів через це, що збільшило фінансові проблеми фестивалю.

Через це ми не змогли сплатити чергову частину грошей за послуги технікам, тому Головна так Рок-сцени були відключені та почали розбиратися.

Програма першого фестивального дня була повністю виконана, а у другий день ми зробили усе можливе, аби максимально перенести обіцяну програму на фолк-сцену, яка працювала до 5-ї ранку,  і де все-таки виступили гурти «Mad Heads XL», «Zdob si Zdub», «Figli di madre ignota» та інші. Ми висловлюємо подяку гуртам, які погодилися виступати за відсутності належної винагороди та обіцяних умов, а також компанії «ArtMax Engineering», яка забезпечувала роботу фолк-сцени, зазнаючи значних фінансових втрат.

На разі ми аналізуємо всі наші помилки та прорахунки і сподіваємося, що згодом зможемо дати більш чіткі та конкретні пояснення. Всіх, хто залишився незадоволеним ходом фестивалю та бажає повернути витрачені на квиток кошти, просимо надсилати заявки на нашу електронну адресу svirzh@gmail.com.  Вважаємо за необіхідне повідомити, що фестиваль 2010 року, провести який, попри відсутність перспектив отримати прибуток, ми вважаємо своїм обов’язком перед людьми, буде проходити за умов стовідсоткових інвестицій та повної фінансової гарантії виконання програми.

Просимо вибачення в усіх тих, хто постраждав через нас цього року.

З повагою,

оргкомітет фестивалю «Свірж»

Пізніше була отримана наступна інформація:

Шановні гості!

Ми вибачаємося за скорочену програму і всі неприємності, яких ви зазнали. Звісно, що всі валять на нас всю провину, хоча тут є багато підводних течій і багато ворогів, які дуже постаралися.

Насправді зараз найгірше нам, ми залишилися в боргах як мінімум мільйон грн, повністю зараз підраховуємо. Ми не сидимо, склавши руки, а працюємо, щоб віднайти гроші, нових інвесторів. Наразі ми є 100% банкрутами, тому звернення кудись не допоможе, бо у нас час піде на судові позови, а не на те, щоб працювати і віднайти кошти.

За завданий клопіт ми готові дати набагато більше, ніж квиток:

  1. На вибір футболка, кепа або диск фестивалю – що, між іншим, є рідкісним. +
  2. + квиток на фестиваль 2010 року.

Якщо ви підтверджуєте, то ми занесемо вас в список: сувенірку можна отримати одразу, а квиток – відразу, як відкриється продаж на фест-2010 – це початок січня. Ще напишіть, де ви купували квиток і коли, скільки він коштував.

Фестиваль наступного року ми плануємо зі 100% інвестиціями, який не буде залежати від каси. Всі помилки, яких ми припустились, зараз прораховуємо, щоб ні в якому разі не допустити наступного разу.

Вдалого Вам дня!

З повагою, Команда Фестивалю Свірж'09