категорії: стаття інтерв'ю

Авторські коментарі Сашка Положинського до альбому "Опір Матеріалів"

теґи: Опір Матеріалів, Сашко Положинський, Тартак, альбом, презентація

Тартак – Опір Матеріалів21 квітня у київському клубі «Бінго» відбудеться концерт гурту Тартак, який стане офіційною презентацією шостого за рахунком альбому гурту – «Опір матеріалів». 

Про неоднозначну назву альбому ходить багато чуток і суперечок, але Сашко Положинський відкриває карти: «Вираз "Опір Матеріалів" найкраще відображає і зміст альбому, і його тривалу боротьбу за вихід у світ. Принаймні, ті люди, які свого часу вивчали предмет "опір матеріалів" та знають всі обставини створення нашого альбому, погоджуються, що кращої назви для нього і бути не може!»

Щоб не створювати чуток про пісні, Сашко вирішив сам все розповісти і про них.

Альбом «Опір Матеріалів»

1. Тарамтаратіда

2. Репанк

3. Хто Ти Є?

4. Принцеса Аренбі

5. Книжковий Хробак

6. Моральний Секс

7. Звабте Мене

8. В Моєму Світі

9. Qарпа-ратів

10. Майже На

11. Ай Хай

12. Ти Подумай

13. 3Dенс

14. Атомна Помпа

15. Дж…Ангел

Авторські коментарі Сашка Положинського:

"Тартамтаратіда" – віддзеркалення всього того блиску, який оточує нас, але за яким порожнеча. Брехня і фальш, показуха та маніпуляції оплутують нас у повсякденному житті, але ми не заперечуємо їх, не боремося з ними, а мовчки сприймаємо або навіть активно підтримуємо, боячись піти проти системи, бути іншим, чинити опір.

За тринадцять  з лишком років існування гурту не раз доводилося чути запитання: "А в якому стилі грає група "Тартак"?" Ми ніколи не мали чіткої відповіді, бо наша творчість – це поєднання багатьох стилів на напрямків. Тому, відповідаючи на подібні питання, ми звикли вигадувати різні стилістичні гібриди. Одним із таких гібридів і є пісня "Репанк".

Пісня "Хто Ти Є?" з'явилася внаслідок спілкування з кількома різними людьми, кожен з яких по-своєму скаржився на власні проблеми, які є відображенням проблем суспільства в цілому. На жаль, у нашій країні особисті зв'язки цінуються значно вище, ніж особисті якості, а це, в свою чергу, шкодить існуванню всього суспільства та вихованню правильних моральних цінностей кожного його члена.

"Принцеса Аренбі" – моя дуже добра і давня знайома. У неї був день народження, і поки я думав, якими словами краще її привітати – щоб і приємно, і оригінально, написалася така собі простенька пісенька. Коли музиканти "Тартака", на моє прохання, заграли цю пісню на одній із репетицій, я зрозумів, що вона повинна увійти до нового альбому.

"Книжковий Хробак" – жартівлива пісня, головний персонаж якої поєднує в собі якості багатьох людей, яких я, безпосередньо чи опосередковано, зустрічав у своєму житті. Присвячується усім людям, які звикли жити у віртуальному просторі, боючися спробувати віртуальність зробити реальністю. Певною мірою, "Книжковий Хробак" перегукується з нашою піснею "Комп'ютерні Тигри" з альбому "Музичний Лист Щастя".

"Моральний Секс" – це пісня про те, про що майже всі знають, але майже всі мовчать. Хто не зустрічав такої пари у своєму житті, хай першим натисне кнопку "наступна композиція" у своєму плеєрі.

"Звабте Мене" з’явилася в дорозі. Я мандрував десь в районі Ічні – чудова природа, гарні краєвиди, прекрасний настрій – і раптом почав наспівувати цей веселий мотив.

Текст пісні "В Моєму Світі" написався швидко і якось несподівано для мене самого. Тому мабуть пісня й вийшла така легка, відкрита, майже прозора.

Хто хоч раз в житті побував на "корпоративній вечірці", той знає і розуміє, про що пісня "Qарпа-ратів". Спочатку я думав назвати пісню просто "Карпаратів", бо такі вечірки ніколи не називають "кОрпоратИвами", а тільки "кАрпаратІвами". Але мені спало на думку, що можна цю пісню використати ще й для реклами наших колег, друзів та просто дуже цікавих творчих особистостей – групи "Qарпа".

"Майже На" написана спеціально для всіх людей, яких осипає морозом по шкірі під час її прослуховування, бо їм знайомі всі ті відчуття, про які, власне, й співається. Я теж відношу себе до всіх цих людей.

Мені не раз доводилося спілкуватися з незрячими людьми та з іншими людьми, які мають певні вади здоров'я. І я не раз помічав, що у таких людей значно більше позитиву, оптимізму, віри в себе, більше вміння отримувати задоволення від життя. Це спілкування і спонукало мене написати "Ти Подумай", щоб заохотити інших людей подумати разом зі мною. Якось я почув спів доньки друзів нашого клавішника Андрія – Діани Попової. Вона більше захоплюється джазом, але з раннього віку знає і любить "Тартак", і одразу запропонував їй спробувати записатися разом. Хдається, нам вдалося разом записати дуже гарну пісню!

Я сам дуже люблю танцювати, музику "Тартака" вважаю танцювальною, тож і танцюю під неї із задоволенням! Тому не дивно, що в нашому репертуарі стільки різних пісень про танці! Так що "3Dенс" – це просто ще одна наша пісня про танці.

Катя Chilly, з якою ми є давніми добрими друзями, якось розповіла мені свою теорію стосовно того, що Чорнобильська катастрофа – це не лише велика трагедія, але й своєрідне щеплення, яке допоможе нашому народу пережити різноманітні екологічні катастрофи майбутнього. Ця теорія і дала мені ідею пісні "Атомна Помпа".

"Дж...ангел" – це поєднання чорного та білого, злого і доброго, цнотливого та розпусного. Це вигаданий персонаж, але такі персонажі часто зустрічаються і в реальному житті. Інколи, на перший погляд, вони здаються абсолютно негативними, але коли знайомишся з ними ближче, відкриваєш для себе усю їхню позитивність. Люди, які бачили серіал, кажуть, що "Дж...ангел" схожий на "Доктора Хауза". Але я не бачив, тому мені важко сказати.