категорії: репортаж стаття

"Крик, який ледь не заДушив" або завершення відборів GBOB Challenge в Києві

теґи: GBOB, The Global Battle Of the Bands, Бінго

The Global Battle of The Bands 2009 11 жовтня відбувся останній київський відбір до Національного фіналу The Global Battle Of the Bands 2009.

Впевнено можно заявити, що це був найсильніший з відбіркових днів, зібралась максимальна кількість команд, які здатні показати справжню музику.

Були звісно різні гурти, деякі можна було б відправити на Євробачення, подібно дj того як колись це зробила Фінляндія з Lordi. Отже по порядку: першими на сцену піднялися SЮR BAND, а якщо бути точнішим то почали виступ вони не на сцені. Басист та клавішник гурту тримаючи в губах іграшкові маленькі труби грали почали грати просту мелодію знаходячись по обидва боки від сцени, вже за мить вони піднялись на неї та разом з іншими музикантами почали грати першу пісню, при цьому не перестаючи використовувати труби. Під час виступу вокалістка гурту з’являлась 2 рази, кожен в різних костюмах, та й самі музиканти виглядали не зовсім традиційно. Загалом все нагадувало добре поставлене театральне шоу, але водночас музика була зіграна теж надзвичайно професійно.

Слідом за ними грала Татхагата – гурт Ореста Криси, талановитjuj українського митця. Нажаль, подібні проекти поки виглядають доволі дивно у форматі GBOBу, певно через засилля молодих альтернативщиків, які туди рвуться, витрачають гроші, аби лише виступити перед журі, отримати свої кілька балів та звинувати конкурс в корумпованості. Втім повернемось до Татхагати, їхня музика доволі цікава та неординарна, а перша пісня була на слова Богдана  Ігора-Антонича, відомого українського поета. Експерименти з підключенням скрипки до гітарного процесора звучали доволі вдало і цікаво поєднувались з рештою інструментів.

Третім був гурт JustBusiness – молоді хлопці, у яких може бути майбутнє, якщо вони дуже постараються, принаймні виходить грати в них непогано, лишилось зменшити долю чужих пісень, які чуються в їхніх.

The Global Battle of The Bands 2009 ГАЛяК доволі відомі київській публіці, гурт з довгою історією, фронтмен якого більш відомий участю в колективі ТОЛ. Мова йде про Дмитра «Джимбо» Дзюбу, який виконує функції басиста в згаданій групі, а в Галяку ще й вокаліста. Показали хлопці потужний панк-хардкор, допустивши кілька технічних помилок на сцені, які наврядчи були б помітні пересічному слухачеві, вони пересварились за кулісами між собою, нажаль.

П’ятими були ПЕПЛЫ, гурт якому вже дуже багато років, через який пройшло багато музикантів, незмінним лишається лише його лідер Франц. До недавна незмінною була і назва Sбей ПепелS, але її вирішили змінити та підготувати нову програму. Вдало запустивши новий кліп на одному з найбільших українських музичних телеканалів, відігравши кілька успішних клубних концертів, здавалося б все повертається, як у «старі добрі часи» Франц знову вирішив змінити музику, важко сказати, що це сталося в кращий бік.

Далі на сцені відбулося щось дуже дивне, той хто це бачив ще довго не спатиме вночі спокійно. Гурт Крик Душі немови виліз зі справжнього андеграунду, того де репетирують в підвалах з голими стінами, вмикаючи гітари в «Радіотехніку», певно хлопці думають, що грають панк, не хочеться їх розчаровувати, але все ж його там і близько не видно, навіть найменшого натяку, крім ірокезу у одного з гітаристів. Виділились вони і футболками з Леніним, гуртами «Гражданская Оборона» та «Rammstein», цікаве поєднання. Не забудемо і їхній хіт з феєричною назвою «Лето 2007», одразу виникла асоціація з реєстрацією електронної пошти.

The Global Battle of The Bands 2009 А от гурт RADA навпаки порадував чудовою зіграністю, потужним саундом, та просто таки стіною звуку. Pop-metal, як вони називають свій стиль і справді вийшов у них непоганий, доповнює все чарівний жіночий вокал.

Ірпінський гурт Ефір теж очолює дівчина, однак їхня музика звучить полегше та й, нажаль, не так виділяється, проте зіграна доволі непогано.

Pollock заграли добру британську музику, ця команда складається з досвідчених та перевірених часом музикантів, що ж, можна сказати, що роки практики дали результат.

А справжні експерименти влаштували МАГУА, які вразили своїми аранжуваннями, манерою подачі та просто піснями, звучало це ніби щось відсторонене, музика яку цікаво слухати і яка не скінчиться ніколи, відвені для виступу гурту 8 хвилин звучали дуже довго.

Слідом за ними грали патлаті треш-металісти A4stazy, хлопці були важкими та швидкими, проте нічим не вразили ні публіку, ні журі.

А от гурту Katrina, який грав наступним, «ставити» звук приїхав Артур Даніелян, басист гурту Qarpa (ех-Фактично Самі), він бігав від звукорежисерського пульта до сцени, намагаючись виставити оптимальний звук, здаться йому це вдалося, як і у команди вийшло показати щось цікаве. Гурт Katrina можна описати так: металісти з репером-вокалістом, проте реп він не читає, просто поводить себе так на сцені, насправді у нього дуже потужний голос, який здатен на багато більше, ніж читання речетативу, що він нам і продемонстрував.

Луцька В.О.Д.А., яка вирішила завітати саме на київський відбір зіграла якісний поп-рок з цілою низкою вкраплень, доповнив це чудовий жіночий вокал. Таких гуртів точно не вистачає на українській сцені, не однією ж «Крихіткою».

Dumb Surgen це тріо яке грає достатньо простий рок, певно він виявися занадто простим аби вразити, нажаль.

А от Форма жизни зацікавила всіх ще біля сцени, гурт виділявся екстравагантною вокалісткою, проте враження зіпсувало підключення гурту, яке тривало стільки ж скільки й виступ, наприкінці вокалістка, до речі, запустила в повітря сотні пелюсток від троянд.

Минулого року Gravlyky Supersonics вразили слухачів якістю та звуком проте не потрапили до фіналу, The Global Battle of The Bands 2009 цього разу вирішили спробувати ще раз, і зовсім не даремно, за рік їхня музика стала ще цікавішою.

Після них гурт DIGest виглядав вже зовсім нецікавим, проте було помітно, що дуже стараються, якщо не перестануть і надалі, то неодмінно чогось досягнуть.

Завершував конкурсну програму гурт Однавидимось, який заграв напівакустичний рок, втім вже відчувалось, що журі визначилось з лідерами та завершує впорядковувати свої відомості, а до виходу на сцену готуються хедлайнери, переможці 2007 року, гурт Атмасфера, якй зайняв у Лондоні, на всесвітньому фіналі, 4-те місце, що є дуже непоганим результатом.

Отже маємо наступні результати, до фіналу потрапляють гурти:

 

1. Pollock

2. SЮR BAND

3. GravlykySupersonics

 

Ну і традиційно оголошені гурти, які були близькими до цього:

5. МАГУА

5. ГАЛяК

6. Однавидимость