категорії: репортаж стаття

Сплячі взялися за зброю. Звіт з концерту Arms and Sleepers у Києві.

теґи: Arms and Sleepers, Кінотеатр Кінопанорама

Arms and SleepersЯкщо ви колись хотіли відчути себе Пітером Пеном чи Маленьким Принцем, вам необхідно було бути у неділю ввечері в Кінопанорамі. Вихід у відкритий космос забезпечував ambient-гурт Arms and Sleepers.
Американці вперше в Україні у рамках європейського туру із доволі незвичним маршрутом: Київ-Львів-Чернівці. Електронники приїхали до столиці у гарному гуморі – тільки-но відіграний концерт у Москві самим музикантам сподобався, судячи з їхніх записів у Twitter.


У Кінопанорамі хлопці дали шанс розігріти себе двом українським гуртам: одеситам The Best Pessimist та киянам Embilight. Зала, у якій виступали музиканти, була малою та погано провітрювалася. За 150 гривень тут можна було купити футболки простопрінту із зображенням шпака (?) від промокомпанії, що займається організацією туру в Києві, та інші псевдоармсендсліперські штуки. Попри надлюдську завзятість організаторів розсадити всіх і кожного, близько 30 чоловік дивилося концерт стоячи (заплативши 100-150 грн за квиток).  Загалом на аудіосеанс зібралося близько 80 чоловік.
Першими вийшли на сцену The Best Pessimist і за саундом здалися уважченою пародією на Arms and Sleepers. Хлопці з Одеси довго запрягали на початку, але під кінець додали більше жорсткості за рахунок електоргітар, а ударник видавав звуки близькі до брейкдаунів. Але увагу привернув візуальний супровід під час виступу: через проектор транслювався масивний фільм Жака Клузо та Жака Перрена «Океани». Гарний смак у кінематографі додавав декілька крутих очок виступові «песимістів». 
Embilight нічим не здивували. Драммер ледве торкаючись бавовняними (?) паличками по тарілкам не продукував жодного звуку, тоді як гітарист намагався епатувати публіку, граючи смичком на електрогітарі. Понт зарахований, але ті, хто знайомий з творчістю меланхолічних ісландців Sigur Ros, вже бачили як Йонсі Біргіссон водить віолончельним смичком по своєму Gibson Les Paul. Єдиним плюсом виступу киян було підключення голосу, яким, варто визнати, фронтмен володів непогано.
Концерт офіційно мав розпочатися о 19, але головні герої шоу Arms and Sleepers вийшли на сцену пів на одинанцяту.

 

Американці відіграли свій сет із 100% самовіддачею, обираючи найяскравіші треки з «Black Paris 86» (2007) та Matador (2009). З самого початку артисти запропонували відірватися від крісел та підстилок глядачам, та танцювати під музику. Елітний idm якнайкраще сприяв такій зміні сеттінгу. Голос фронтмена був дійсно вражаючим і вживу звучав точнісінько як на платівках, записаних у студії. Атмосфера для аудіотріпу була створена на 5: мінімум світла, трансові відео уривки на проекторі та фантастичний саунд, продукований лише двома музикантами. Після схвальних вигукувань у натовпі під час перших акордів гімну самотньому коханню The Architekt, стало зрозуміло, що і публіка зібралася не випадкова. Відігравши сет, Arms and Sleepers були вимушені повернутися на біс, адже аплодисменти не вщухали. Добивши народ двома композиціями з нового альбому, американці повноцінно завершили цей аудіоспіритичний сеанс, щиро дякуючи за підтримку київській публіці.


На жаль не зіграли Lausanne – композицію, яку використали саундтреком до свого відео Аллан Хаген та Кріс Хестнес – хлопці, що захоплюються cardistry.